Aktualita

Odborná analýza povodňové situace v Dolní Lutyni: Aktuální průběh povodní potvrdil zpracovaný záplavový model a návrh opatření pro SPP

 

V reakci na aktuální stav a informace o povodňové situaci v Dolní Lutyni Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS) aktualizovala odborné analýzy protipovodňových opatření v místě možné výstavby Strategického průmyslového parku (SPP).

Odborníci ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstava na základě dat z aktuálně proběhlé povodně potvrdili, že průběh odpovídá zpracovanému modelu a navržená protipovodňová opatření by byla i v tomto případě funkční. Zároveň se v souvislostí s aktualizací znovu potvrdilo, že případná protipovodňová ochrana parku nezhorší situaci pro své okolí. Potvrdily se tak výstupy záplavové studie zpracované na základě dat z povodní v letech 1997 a 2010, které byly představeny zástupcům okolních obcí a spolku Zachovejme Poolší 11. září 2024 v Bohumíně.

Autoři studie záplavového území SPP provedli simulaci aktuální povodně na základě měření průtoků z limnigrafické stanice ve Věřňovicích, na Lutyňce i Odře a potvrdili, že výsledky simulace odpovídají reálnému vývoji situace v lokalitě.

První fáze záplav byla způsobena zejména srážkovými vodami. Následně při zvýšených průtocích v řece Olši došlo k částečnému přelití historické rybniční hráze. Na řece Lutyňce byl prokopnut pravý břeh, aby se odlehčily povodňové průtoky a snížilo se ohrožení oblasti Bohumína – Nové Vsi. Zároveň povodňová situace na Odře zpětně ovlivnila odtokové poměry Olše v blízkosti dálnice D1, což přispělo k celkové záplavové situaci.

„Aktualizace odborné studie potvrdila, že navržená opatření pro odvodnění podnikatelského parku jsou dostatečná. Pro odvod srážkových vod na území parku budou vybudovány retenční objekty, které zajistí jejich kontrolu a odvádění v souladu s legislativními požadavky. Pro povodňové průtoky z Olše a Lutyňky budou zřízeny přírodě blízké odtokové koridory, které minimalizují vliv parku na okolí. Navíc sledované natékání povodňových vod z Lutyňky je součástí širších opatření dlouhodobě plánovaných ze strany Povodí Odry s.p., která zahrnují revitalizaci a ochranu části Nové Vsi, což návrh SPP podporuje. “ říká ředitel developmentu ze SIRS David Petr s tím, že SIRS i zástupci MPO nabídli okolním obcím možnost aktivní participace státu při hledání řešení ke zvýšení protipovodňové bezpečnosti.

I přes aktuální mimořádně složitou a extrémní povodňovou situaci aktualizace studie potvrdila, že by plánovaný Strategický průmyslový park s navrženými opatřeními nepředstavoval pro lokalitu žádné riziko a nezpůsobil by negativní změny v odtokových poměrech.